A Freelancer Fórum

by - October 12, 2020

 A Freelancer Fórum egy új online platform, ahol Domokos Anna, a fórum létrehozója, szeretné összehozni a magyar könyvbiznisz szereplôit. Írók, költôk, szerkesztôk, korrektorok, illusztràtorok, kiadók, ügynökök, bloggerek, illetve marketingesek építhetnek kapcsolatot, kereshetnek különbözô szolgàltatàsokat a fórumon keresztül. De lássuk, hogy Anna, ennek a hasznos ötletnek a megàlmodója, hogyan mutatja be nekünk a Freelancer Fórumot.


Az interjú:

1. Hogy jutott eszedbe a fórum ötlete?

Régóta foglalkozom írással, de idén tavasszal érett meg bennem az elhatározás, és tudtam rá időt szakítani, hogy komolyabban belemerüljek a témába. Részt vettem egy on-line konferencián, és egy írói kurzuson, amik mind remek inspirációt és hasznos ismereteket adtak, majd beléptem az ezekhez kapcsolódó Facebook csoportokba. Ott igyekeztem aktívan részt venni a csoport életében, és persze figyeltem, ki mit kérdez, és hol akad el esetleg a saját írói folyamatában. Az itt merített tapasztalataim adták az ötletet a a fórum megnyitásához. 


2. Be tudnàd mutatni nekünk pàr szóval a fórumot és funkcióit?

A fórumon igyekeztem mindennek teret adni, amiről úgy vélem, hogy szükséges egy könyv megírásához és megjelentetéséhez. Manapság egyre többen vannak, akik magánkiadásban gondolkodnak, és egyenként válogatják össze ehhez a munkatársaikat, legyen az szerkesztő, korrektor, illusztrátor, vagy egyéb munkatárs. Sokan ezen  szakmák képviselői közül pedig kiléptek az állandó alkalmazásból és szabadúszóként próbálnak boldogulni. Ezt a két csoportot szeretném összehozni a fórumon, hogy könnyen megtalálják egymást, egy strukturált, gyorsan visszakereshető szerkezetben. Ezen kívül készül egy tudástár, amiben megpróbálok minden felhalmozni, amire szükség lehet egy könyv megírásához, és megjelentetéséhez, valamint a megjelenést követő értékesítési folyamatokhoz. 

Számítok a létrejövő közösség erejére, mellyel egymást segíthetjük céljaink elérésében. Sokan vannak, akik már megjelent köteletikkel az országot járják, és tőlük messze eső vidékeken próbálnak könyvbemutatókat megszervezni. Úgy vélem, ezt lehetne például kölcsönössé tenni. A szegedi író pécsi könyvbemutatóit teszem azt megszervezheti egy pécsi írótársa, és viszont. Ezeket az aktivitásokat pedig a platformon belül díjazni fogjuk egy amolyan "belső pénzzel", ami viszont később egyéb szolgáltatásokra váltható. A platform bevételének egy részét ugyanis tervezem visszaforgatni a folyamatba. Így lehetséges, hogy valaki a fórum belső pénzével "fizethet" egy korrektúráért, vagy illusztrációért, amit azonban megbízásként egy, a platformra regisztrált munkatárs kap meg, és valós pénzt kap kézhez a munkájáért.

A megjelent művek terjesztését egyéb módokon is szeretném segíteni. Ezért is ingyenes a regisztráció a platformra a bloggereknek, vloggereknek ha vállaják, hogy ismertetőket írnak a platformon jelen lévő írókról és azok megjelent köteteiről, vagy akár más tagokat is bemutatnak. 

Van folyamatos pályázatfigyelés, igyekszem naprakész információkkal szolgálni sok az íráshoz kapcsolódó területen.


3. Kinek ajànlanàd a fórumot és szolgàltatàsait?

A fórumot azoknak ajánlom, akik könyvet írnak, vagy terveznek írni, esetleg már meg is írták, és magánkiadásban gondolkodnak, valamint azoknak, akik egy-egy kész mű nyomdába kerülését munkájukkal támogatni tudják, és szabad kapacitással rendelkeznek, melyre itt piacot találhatnak.


4. Te magad is írsz?

Én is foglalkozom írással, és remélem, hogy pár hónapon belül több könyvem is meg fog jelenni. A kész anyag feltorlódott az évek folyamán, van mit kiadni. A megjelenéshez szükséges munkatársakat természetesen én is a regisztrált tagok közül fogom választani.


5. A jelenlegi szolgàltatàsok mellett, késôbb tervezel bàrmilyen  bôvítését a fórumnak? Ha igen, mit?

Tervezek indítani egy YouTube csatornát, ahol a fórumra regisztrált szerzők megjelent könyveihez szervezünk majd on-line könyvbemutatókat. Én magam Veszprémbem élek, és mindenképpen részt fogok venni a könyvbemutató szervezésben a városban és annak környékén. Ezen kívül ahogy én magam is haladok előre a könyv megjelenése felé vezető rögös úton, úgy fogom az ott megszerzett ismereteimet a platform regisztrált felhasználóinak a rendelkezésére bocsátani, és segítséget nyújtani abban, amiben éppen elakadtak.


Ha több informàciót szeretnél, illetve csatlakoznàl a fórum felhasznàlóihoz:

https://freelancerbooks.domokos.eu/index.php


You May Also Like

0 Comments